Navigatie en GPX bestanden

Bijna elk navigatie apparaat gebruikt GPX bestanden om routes in te lezen en elk navigatie programma gebruikt GPX bestanden om routes mee te maken. GPX is sinds 2002 dan ook het meest gebruikte bestandsformaat voor het uitwisselen van GPS informatie.

Achtergrond van GPX

Typografix heeft in 2002 de eerste standaard van het GPX formaat, versie 1.0, gepubliceerd en tot op heden is dit ook de standaard. De inhoud van een GPX bestand bestaat uit XML regels.

In een GPX bestand (.gpx) kan zowel de waypoints (wpt), als een route (rtept) of een track (trkpt) bevatten. Het ziet er dan een beetje uit als volgt:

<gpx> <trk> <name>Example GPX Document</name> <trkseg> <trkpt lat="47.644548" lon="-122.326897"> <ele>4.46</ele> <time>2009-10-7T18:37:26Z</time> </trkpt> </trkseg> </trk> </gpx>

 

In 2004 heeft Typografix versie 1.1 van het GPX formaat uitgebracht. In deze versie kunnen meer attributen opgeslagen worden. Er is ook een versie 1.0.1, maar deze wordt meer gezien als een tussen versie.

 

Waypoint

In een GPX bestand kunnen één of meerdere waypoints opgenomen zijn. Een waypoint is een enkele locatie zonder verbinding met een andere waypoint. Een voorbeeld van een GPX bestand met alleen waypoints is een POI-bestand, met Point of Interests.

De volgorde van de waypoints in het GPX bestand is niet belangrijk, aangezien het als lossen locaties of GPS coördinaten behandeld wordt door de software, zowel in het navigatie apparaat als in de planningsoftware.

 

Track en Routes

Door de lijst van coördinaten in het GPX bestand een volgorde te geven, ontstaat een route, waarbij de software de weg bepaald tussen de punten om de route te creëeren. Een Track is een lijst met coördinaten die als het ware letterlijk de weg volgt die gereden is of bedoeld is.

Meestal wordt een Track dan ook gecreëerd door een apparaat als een GPS-navigatie apparaat. De route punten worden dan elke seconde of elke 10 meter vast gelegd in het GPX bestand. Handig is dan dat je de route letterlijk kan volgen die gemaakt is.

Een Route in het GPX formaat wordt door het GPS-apparaat behandeld als een punt waarnaar toe genavigeerd moet worden, het GPS apparaat bepaald dan, meestal aan de hand van de vooraf ingestelde instellingen, de route. Dit kan dus de snelste, kortste of meest bochtige route zijn. Ook kan bij verkeersinformatie bijvoorbeeld een andere route gemaakt worden door het apparaat, dus tussen 2 coördinaten. Je zal dan ook zien dat een Route in het GPX bestand uit veel minder punten, waypoints of GPS coördinatenm, bestaat als een Track.

 

Extensies

Vanaf versie 1.0.1 is het mogelijk om uitbreidingen, extensies, toe te voegen aan het GPX bestand. Garmin heeft een eigen extensie gemaakt, waarbij het extra punten toevoegd aan een route, in deze informatie staat dan de berekende route van het vorige punt naar dat specifieke punt. Het is echter mogelijk dat bepaalde software of apparaten juist niet met deze extra informatie om kunnen gaan en interpreteren en berekenen dan de route geheel verkeerd.

 

Converteren waypoints naar POI

Stappen in Tyre

Open het betreffende GPX, GDB, KML of ander bestand. Zodra Tyre de route wil gaan berekenen stop je de berekening, klik op de rekenmachine met rood kruis.

Kies dan voor opslaan als en kies voor "Garmin NP (POI) bestanden" of voor "TomTom NP (POI) bestanden" en geef het POI bestand een duidelijke naam. Voor Garmin is nu een .gpi bestand aangemaakt en je kan dit bestand handmatig in \garmin\poi plaatsen op de Zumo.

Of gebruik POI Loader om het GPX bestand te converteren en op je Zumo Garmin navigatie te plaatsen.

 

Waarom een POI gebruiken?

Zoals je bijvoorbeeld tankstations onderweg of restaurants, zou je dus ook andere interessante punten kunnen opnemen in een lijst. Ik heb bijvoorbeeld alle bergpassen in de Alpen opgenomen in een lijst, dus als ik in de Alpen rijd, kan ik snel kijken waar in de buurt nog een pas is, klik op de naam en navigeer naar die betreffende pas. Zo kan je niet alleen op de Mont Ventoux komen maar ook de Col de Aulan, niet zo hoog, wel zo mooi en wellicht een stuk rustiger dan die Ventoux.

Maar je kan natuurlijk je eigen POI maken en up-to-date houden, denk aan alle Harley-Davidson dealers en service punten in Europa. En zo zijn nog meer lijsten te maken.

 

Internet linkjes

Handig tool om bestanden te converteren:
http://www.gpsvisualizer.com/

Bronvermelding:
http://www.bikerblog.be/gpx-bestanden-alles-wat-je-wilde-weten/
https://en.wikipedia.org/wiki/GPS_Exchange_Format