Vanmorgen de dag van het ophalen van mijn nieuwe juweeltje, de Harley-Davidson FLHTK Ultra Limited! Nieuw uit het krat, met alleen de inrij kilometers op de teller, dus eigenlijk tellerstand 0.

Dus na het korte uitleg praatje van Jan, opstappen en rijden maar. Als eerste een klein stukje binnen door, even het gevoel pakken van de bochten, sturen en handelingen, wat een geweldige ervaring, op mijn eigen FLHTK. Hierna de topkoffer er af gehaald en richting Bennekom.

Mijn eerste ervaring

Super strak sturend, ook met 140 op de snelweg in een flauwe bocht. Waar mijn RK nog een beetje deining geeft, blijft deze Ultra strak en zeker. 

Korte bochten, redelijke snelheid van 50 tot 60, ook dan is de Ultra strak, voorspelbaar en altijd met het juiste gevoel, zowel op het voorwiel als het achterwiel. En dat met dat met de nieuwe standaard vering van Harley. Ik ben benieuwd hoe het voelt als ik ook de andere vering van Ohlings laat monteren. 

De bediening van het Boom! systeem is even wennen, niet dat het niet logisch is, maar meer omdat met verschillende knoppen dezelfde functie of selectie gekozen kan worden. De navigatie is wel wennen, echt anders dan de Garmin die ik gewend ben. De info in het nav scherm is minder, zoals de maximum snelheid wat geldt op die weg is niet aanwezig, ook kan je maar 2 eigen velden kiezen, bijvoorbeeld kiezen voor 'huidige snelheid' en 'huidige tijd', maar dan is er geen plek voor 'aankomsttijd' en of 'totale afstand'. Als je dus niet kiest voor de tijd in het Boom! scherm, dan kan je die niet ergens anders vinden, de huidige rijsnelheid natuurlijk weer wel. Dus dat zijn gewoon keuzes maken en wennen. 

Verder kan je in het navigatie scherm wel selecteren dat je de volgende afslag laat zien, dit is met een klein balkje erbij die minder wordt tot aan de afslag, erg makkelijk. Wat ik nog niet gevonden heb is hoe de kaart uitgezoomd blijft staan na een afslag, nu moet ik opnieuw de kaart weer uitzoomen. 

Verder merkte ik dat je tijdens het rijden niet even een andere route kan selecteren. En een handige aanvulling tov de Garmin is de integratie met de tankreserve, dus als de tank naar reserve gaat, dan vraagt de navigatie om te kiezen voor een benzine station in de buurt, de route wordt dan aangepast. Een handige optie. 

Verbruik

Tav het verbruik, kan ik nog niet veel zeggen, alleen dat snelweg rijden een verhoogd verbruik heeft, maar dat is logisch. Wat ik nu heb als verbruik is 1 op 13,5, maar daar zitten dus behoorlijke stukken snelweg en hoge snelheid in.

Volgens de aanwezig boordcomputer kan op een volle tank ruim 300 kilometer, tussen de 340 en 360, gereden worden, wat dus inderdaad 1:13,5 zou zijn. De praktijk en ook de tijd zal het leren. Zie ook de update hieronder.

Bagage ruimte

Mijn Ultra heeft een topkoffer, die ik detachable heb laten maken, dus standaard heeft de Ultra voldoende bagage ruimte. Tevens werden voor de 3 koffers zeer mooie tassen bijgeleverd, dus ook in de topkoffer. Nog niet gebruikt natuurlijk, maar dat zal zeker gebeuren. Verder zit er in de topkoffer een houder voor papier en kleine spulletjes en nog een netje voor bijvoorbeeld een flesje water. Ook zit er in de topkoffer een 12 volt aansluiting, dit is wel een sigaretten-aansterker, maar kan je via een adapter aanpassen voor USB oplaadpunt, makkelijk om de telefoon onderweg op te laden.

Het openen van de zijkoffers is in de Rushmore modellen sterk verbeterd, wat het openen makkelijk maakt en daarbij de koffers beter afsluitbaar maakt. 

Eerste dag

De eerste dag heb ik direct een 380 kilometer op de teller gezet. Even inrijden. Rustig het motorblok warm laten worden en het toerental nier hoger laten komen dan de 3000 tpm. Als het blok warm is, na zo'n 30 kilometer iets sneller de toeren in, maar nog steeds proberen om onder de 3000 te blijven, wat in zijn 6 140 kilometer per uur is.

Het is echt zoals hierboven beschreven, een super heerlijk strak rijdende toer machine.

Uitlaat systeem

Het uitlaat systeem heb ik laten aanpassen door de montage van het Jekill & mrHyde systeem. Dit is een einddemper die met een klep bedient kan worden, waardoor het geluid of standaard is of juist is lager en rauwer.

Met een drukschakelaar aan de linkerkant van het stuur is het eenvoudig te bedienen. Standaard staat de klep in het systeem dicht, dus een normaal geluid. Door een keer te drukken op de schakelaar, dan zie je direct dat het groene lampje gaat branden en de klep gat open waardoor het fraaiere en donkerder geluid uit de uitlaat komt.

In performance van het blok maakt het niets uit, ten minste niet wat ik merk als ik normaal aan het rijden ben, dus met 120 op de snelweg of juist met 50-60 op binnenwegen.

Handvat verwarming

Tja de meningen zijn verdeeld over de handvat verwarming op een Harley-Davidson motor en eigenlijk moest ik er zelf ook niets van weten. Maar op enkele ritten eerder had ik wel handschoen verwarming mee, aangesloten en ook gebruikt, ook op mijn trip naar Ierland heb ik deze handschoenen gebruikt. Maar dan zit je toch vaak te klooien met de draden, door je jas en je mouwen en dan dus aansluiten aan de motor.

Met handvat verwarming heb je dat 'probleem' niet, gewoon aan de knop aan de linkerkant van het stuur draaien naar de stand die je wel en dan warme handen. Tevens wordt hierdoor de handen vanuit de binnenkant opgewarmd, wat iets beter schijnt te werken.

Maar goed op mijn rit van zondag 22 april jl was het onderweg best koud, sowieso met de wind voelde het koud aan, dus standje 1 van de handvat verwarming ging aan en dan met goeie handschoenen super lekker kunnen rijden. Op de terug weg uit Spa was het gewoon 5 graden, dus chilli en dan is het lekker dat de verwarming op 2 kan. Met een behoorlijk stuk snelweg waar ik boven de 130 heb gereden, werd het ook koud aan de handen en dan in combinatie met wat vermoeidheid, heb ik de stand op 3 gezet en dan is het gewoon warm aan je handen.

Een mooie uitvinding dus en zeker in het gemak waarmee ik lange afstanden wil rijden een mooie aanvulling op de motor.

Update mbt verbruik

Het verbruik van de eerste paar dagen geeft al een aardig inzicht in het verschil tussen binnenwegen , snelwegen, en hard doorrijden.

Op 20 april dus de motor opgehaald, die dag een 250 kilometer gereden en behoorlijk wat snelweg. Hierna binnendoorwegen en rustig aangedaan. Op 22 april de rit naar de Noordkaap, dus veel kilometers, afgewisseld met snelweg en binnendoorwegen. Dan is het verbruik tussen de 1:15 en 1:14. De heenweg naar Spa, op 23 april heb ik redelijk rustig gereden op de snelweg, een gemiddelde van 110 km/u, wel met bagage en mijn dochter als duo rijder en toch een verbruik van 1:15. De terugweg ben ik even aan de gashendel gaan 'hangen', behoorlijke stukken met 140 tot zelfs 160 gereden. En ja dan zie je dat het verbruik dus zakt naar 1:12.

Update van 25-4-2017

Na een maand rijden op mijn nieuwe Ultra heb ik al aardig wat inzicht in de verbruikscijfers. In ruim 6700 km over snelwegen, hoogte verschillen en rustig binnendoor rijden heb ik het volgende lijstje kunnen maken:

Omschrijving Verbruik
Binnen door en max 80km/u 1:17,7
Snelweg 120-130 km/u 1:12,5
Gemengd snelweg - binnendoor 1:15,0

 Update 19-5-2017

Update 19-6-2017

Ik ben weer een maand verder en heb de Ultra behoorlijk wat kilometers laten passeren.

Tijdens de vakantie met Iloe heb ik alle tankbeurten vastgelegd in een app op mijn Android telefoon (MyFuelLog2) en deze laat de volgende gegevens in een grafiek zien:

De eerste grafiek laat het verbruik over een langere periode zien. En de tweede grafiek het verbruik tijdens de laatste vakantie, 2 weken. Gemiddeld dus 1 liter op 14,89 kilometer en dat is inclusief 2 dagen snelweg, waar het verbruik 1:10 is geweest, dus ook stukken van 1:18. Een mooie score tijdens de vakantie, met volle bepakking en een passagier, dochter Iloe, achterop.

Update 22-7-2017

Bijna 2 maanden in mijn bezit en vandaag de 16.000 km onderhoudsbeurt laten uitvoeren, alsmede de nieuwe voorband die bij de omwisseling van de achterband hoorde, dat was bij 18.240km. En deze beurt doe ik bij 18.901 km. Dus nu is de Ultra technisch goed voorbereid om de Alpen Butt te rijden over een week.
Ach bijna 19.000 kilometer in 2 maanden rijden is toch niet zo gek voor deze ouwe zigeuner op 2 wielen ;-)

Update 3-4-2018

Net terug uit Engeland, het Paasweekend met 3 vrienden, en tijdens dit lange weekend de heb ik de Ultra de 30.000 kilometer laten passeren!
Op 29 maart, net nadat we in het Lake District in de sneeuw hadden gestaan heb ik de Harley-Davidson FLHTK Ultra Limited even aan de kant gezet voor een foto. Om 2 minuten over 3 (15.02) maakte ik onderstaande foto:

 

Update 1-7-2018

Ik merk dat ik de laatste ritten niet blog. Waarom? Geen idee. Wellicht omdat deze ritten misschien iets te veel "rondje rondom de kerk" zijn. Maar afgelopen weekend wel 2 keer met Iloe achterop een lekker stuk gereden. Als eerste de zaterdag, 30 juni, naar Amsterdam en alleen maar binnendoor wegen. 28 graden en genieten van het mooie Noord Holland. Dan de zondag, 1 juli. We besluiten om Friesland in te gaan. Eerst maar eens richting Den Oever, visje eten en alleen maar binnendoor wegen. Dan de afsluitdijk over. Hierna Friesland in en het water aan de rechterhand gehouden. Geen navigatie, wel de kaart aan, en gewoon lekker rijden. Wat een mooi gebied is dit. Wel even eerlijk vertellen dat het gewoon super zomers weer is.

Dan via Lelystad terug naar huis. Even kijken naar de kilometerteller, nog 120 km, en dat is precies de afstand tot huis!! Maar omdat ik net even een andere weg kies, die korter is, kom ik 20 km te kort om voor de deur de 40.000 km aan te tikken. We besluiten om in Egmond aan de Hoef de boodschappen te doen, stukje omrijden maar who cares. En ja hoor, echt voor de AH, op de parkeerplaats, tikt de Harley-Davidson FLHTK Ultra Limited uit 2017 de 40.000 km aan. Een fotomomentje dus.

1-7-2018 -> 40.000 km 40.000 km op 1-7-2018
1-7-2018 -> 40.000 km

 

 

 

Foto galerij

Site Search