De zomervakantie met Iloe hebben we dit jaar in de Baltische landen en Rusland doorgebracht. Een behoorlijk stuk gereden, maar oh zo veel gezien.

In totaal hebben we 6560 kilometer afgelegd. Op prachtige wegen met super mooi asfalt tot aan de gravel weg van 15 kilometer waar we een half uur over gedaan hebben, oh de zelfde weg weer terug. Van 1,65 euro voor een liter benzine in Nederland tot aan 65 cent voor de liter in Rusland (maar ook 1,20 in Lithouwen en 1.25 in Polen). Waarbij we, zeker in de binnenlanden van de Baltische staten en ook in Rusland eerst moesten betalen voor de liters en dan pas tanken. Ik moest daarom eerst gaan rekenen hoeveel liter ik dacht dat ik nodig had, dat doorrekenen naar euro of roebels en dat dan afrekenen.


6560 kilometer, 6 landen, 6 grote steden
ontelbare mooie momenten


 

We hebben geweldige steden ontdekt, zoals Gdansk, Riga, Tallinn, Vilnius, Warschau en natuurlijk Sint Petersburg. Maar ook de kleinere dorpen waren een avontuur om te zien. De afstanden tussen de steden waren wel groot, wat betekende dat we af en toe behoorlijk hebben doorgereden, hadden gekozen voor de snelweg of de autoweg. Maar het resultaat was dan ook hoog op het moment dat we de middag en avond door Gdansk konden lopen, de middag in Riga hadden doorgebracht met elektrische stepjes, een hele dag in Tallinn waar we ook weer de stepjes hebben gebruikt. De hele dag in Sint Petersburg heeft ook geweldige herinneringen opgeleverd. Zoals ook Vilnius en Warschau.
Een Oost Europa wat schitterend is.

           

De verschillen zijn groot, zeker ten opzicht van ons Nederland. Natuurlijk de afstanden tussen dorpen en steden. In Rusland ben je 20 tot 40 kilometer aan het rijden op de doorgaande weg, voordat je weer een dorp tegenkomt. De beetje steden liggen op 100 kilometer van elkaar. Ook het verschil in de drukte op de weg is enorm. In de buiten gebieden kom je af en toe een auto tegen en in de steden is het natuurlijk lekker druk en rommelig en komen de beelden van youtube wel overeen met mijn ervaring in de landen zelf.
Wat later opviel is dat in geheel Rusland alle verlichting op en rond de wegen omgebouwd is naar led-verlichting. Ook is betalen met de gewone bank-pas, ook draadloos, ingeburgerd. Zoals ook in de andere Baltische landen. Polen is dan even een uitzondering, daar kon ik alleen betalen met mijn creditkaart.


Wat een geweldige roadtrip was dit


 

Het dagboek van de gehele toer heb ik hieronder als inhoudsopgaven neergezet. Per dag het verhaaltje en enkele foto's. Zo kan ik zelf ook af en toe nog even alles teruglezen en weer beleven. 

 

De verhalen per dag:

De Baltic tour - dag 1. Met dochter Iloe naar de Baltische staten en Rusland
De Baltic tour - dag 2. Van Duitsland naar Gdansk in Polen
De Baltic tour - dag 3. We gaan naar Lithouwen.
De Baltic tour - dag 5. Naar de grens van Estland.
De Baltic tour - dag 6. We gaan naar Tallinn.
De Baltic tour - dag 7. Een dag Tallinn.
De Baltic tour - dag 8. Zondag we gaan naar Rusland
De Baltic tour - dag 9. Maandag in Sint Petersburg
De Baltic tour - dag 10. De weg door Rusland.
De Baltic tour - dag 11. We gaan Rusland weer verlaten.
De Baltic tour - dag 12. Vilnius de hoofdstad van Lithouwen.
De Baltic tour - dag 13. We gaan naar Warschau.
De Baltic tour - dag 14. Van Warschau naar Berlijn.
De Baltic tour - dag 15. Onze laatste roadtrip dag.

 

De gehele route die wij gereden hebben is nog terug te zien op Spotwalla. De link staat hieronder:
Spotwalla trip van de Baltische vakantie 2019

 

MichielsHarley

de Harley rijder