Ook dit jaar rij ik weer de 500 Miles van België. Een trip die behoorlijk nat zou zijn, met veel puzzelen en bijzondere wegen.

 

Zaterdag ochtend rij ik vanuit huis naar het plaatsje Zandhoven in België, naar Antwerp Motor Store. Om 11 uur meld ik me bij de inschrijfbalie. Alexandra geeft mij het stempelboekje met registratie nummer 1, altijd grappig dit soort details.

Op het parkeerterrein voor AMS is het al een leuk wederzien met bekenden. Ik neem een Nederlander uit Limburg even op sleeptouw naar de verzamelplaats Populier. Deze John zou de 500Miles voor het eerst gaan rijden en had nog niet echt in de gaten hoe het allemaal werkte, herkenbaar, dus even wat ervaringen gedeeld.


Deze 500 Miles stond in het teken van regen 's nachts en glibberige wegen


Ik had al afgesproken met Frank van het Limburg Chapter om samen te rijden en Henri vond dat ook wel gezellig. Met z'n drieën zijn we daarom gestart, dat was als een optocht door Zandhoven, dit om de 'overlast' voor de bewoners te minimaliseren.
De route ging direct naar het noorden, via Zundert Nederland in om vervolgens Zeeland in te rijden. Ik zag weer leuke plaatsen waar ik enkele jaren geleden nog actief aan het duiken was. Via Ouddorp, Neeltje Jans, Goes en Hoogerheide rijden in België door Essen en vervolgens weer langs Zundert een stukje Nederland te doen en bij Wuunstwezel België weer in te rijden. Het is aardig puzzelen op enkele stukken met lange ritten.
Het wordt donkerder en rijden richting Brussel. Het schouwspel van de bollen bij het Heizelpark is prachtig, net vuurwerk, zeker nu het donker is. We volgen de N8 en om daarna richting Bergen te rijden. Vervolgens gaat het rond 12 uur regenen waardoor het zicht ook minder wordt.
Bij Namen is het echt even slecht en ook het puzzelen is lastig omdat enkele naambordjes net niet zichtbaar zijn. We rijden daarna door naar Hasselt en daar wordt het ook lichter, de zon mag nu een beetje doorkomen. Bij het racecircuit Zolder is het droog, kan de regenjas uit en kan ik ook mijn motor even bekijken. Die ziet er door de modder en klei niet uit!

We zijn bijna op ons eindpunt, de laatste etappe is gestart en ik laat even de gehele dag door mijn hoofd gaan. In de donkere avond heb ik een vos zien oversteken, 2 herten naast de weg, een groep dassen en verschillende overstekende ratten. De kleine wegen met de modder en klei maakte samen met soms lastig te vinden aanwijzingen er wederom een mooie 500 Miles van.

Om kwart voor 11 rijden we de finish van de 500 Miles van België door! Ons rondje was precies 880 kilometer (zonder de proloog van AMS naar de Populier). Trots nemen we alle drie onze pinnen in ontvangst en kunnen aan het ontbijt.
In totaal waren er 150 inschrijvingen, en nog 30 deelnemers die op de dag zelf hebben ingeschreven. Onderweg hadden we al gehoord dat er zeker 30 uitvallers waren en bij de finish hoorde ik dat er 3 ongelukken waren geweest. Een zware maar leuke 500 Miles.
Nadat we de totale rit even hebben geëvalueerd, besluiten we om weer ons eigen pad te kiezen en richting huis te rijden. Nog even wat handen schudden, rijders feliciteren met hun uitgereden rit en dan stap ik weer op de motor.
Om 2 uur 's middags zet ik mijn mega vieze Ultra in de garage, een weekendje met ruim 1300 kilometer onder de wielen door. Maar nu wel een beetje moe ;-)


500 Miles = 880 kilometer
Zonder GPS navigatie, alleen een roadbook en goed opletten


(Maandag heb ik de motor helemaal schoongemaakt, klaar weer voor de volgende rit.)

 

Ik hou ook altijd Spotwalla open voor dit soort ritten. Gedurende de rit zelf kan je mij dan live volgen. En de route wordt ook verder geregistreerd. Klik op de volgende link om de gehele route in Spotwalla te zien. LINK

 

Foto overzicht van de 500 Miles van België, editie 2019

MichielsHarley

de Harley rijder