Ik heb een camper gekocht. En dit weekje wordt een proef week, combinatie motor en camper.

Eerst even over de camper.
Het is een oud DHL Mercedes Sprinter en door de vorige eigenaar omgebouwd tot camper. Ik heb deze daarna voorzien van 2 grote accu's, elk 220 Ampere groot, een omvormer naar 220 volt en daarna het eerste zonnepaneel. Hiermee kan ik, als de zon een beetje schijnt, op stroom-gebied, zelf voorzienend zijn. Ook heeft de camper een grote watertank en vuilwatertank, natuurlijk een keukenblokje en een wc.
De Pan America kan in de camper, met een rijplaat kan deze zo door de achter deuren naar binnen en dan met spanbanden vastzetten.

Heenweg

Mijn plan is om voor de Ride2Eat in Milaan Italië de camper met motor te gaan uitproberen. Want in augustus van het komende jaar 2023 wil ik met deze combinatie de 12Days Rally gaan begeleiden. Ik heb de motor in de camper gezet, nauurlijk kleren, eten en drinken mee. En mijn 2 laptops, de zakelijke en privé laptop.
De route is eigenlijk eenvoudig, gewoon richting Bodensee en dan maar even kijken wat een leuke plek is voor de camper.
Tijdens de eerste avond kijk ik waar ik naar toe wil en besluit om de volgende dag naar Friedrichshafen te rijden. Ik had daar 3 plekken gevonden waar ik zou kunnen gaan staan. De eerste 2 waren verre van ideaal, en zo kwam ik uit bij een camperplaats naast een camping en op loopafstand van de Bodensee, net buiten het stadje.
Het rijden met de camper gaat lekker en ook het uit en er weer inzetten van de Pan America motor gaat goed.

Friedrichshafen aan de Bodensee

Het is fris, maar de lucht is strak blauw als ik buiten mijn koffiebonen sta te maken voor een vers bakje koffie. De motor staat om de hoek van de camper en binnen heb ik het slaapgedeelte al omgezet naar de zitbanken met werkhoek.
De plek is ruim, met water uit een muntapparaat, ook een dumpplek voor afval water is aanwezig en dat voor een paar euro per nacht. Gelukkig kan je hier digitaal betalen en hoef je niet met muntjes het parkeergeld te voldoen. De andere automaten werken wel met muntjes, dus die maar even wisselen in de nabijgelegen stad.

Het is ongeveer een kwartiertje wandelen naar het centrum. En net iets voor 6 uur 's avonds zie ik nog een echte zeppelin luchtbalon zweven boven de haven van de stad. Zwaar gesponsered door GoodYear, met het grote logo op de zijkant goed zichtbaar.
Het is woensdag als ik 's middags een praatje maak met een van de buurmannen. Een Duitser uit voormalig Oost-Duitsland en is op weg met zijn vrouw met een giga grote camper met kenteken in Zwitserland. Echt aan het genieten van hun oude dag. En hoe aardig, 's avonds staat de beste man nog even bij mij aan de achterkant van mn camper, ik had daar voor mezelf een klein zitje gemaak. Komt hij een mooie pot met Zwitserse buien honing aanlopen, voor mij, omdat ik een praatje eerder die dag met hem wilde maken. Nou ja zo kan het dus ook. 

De Bodensee is echt om de hoek. Ik loop langs een waterstroompje zo naar het strand bij de Bodemsee. Deze is ook direct bereikbaar van de camping waar ik naast sta. Vanaf het strandje heb je een mooi uitzicht op de bergen in Zwitserland. Na een dag volop zon is de zonsondergang is prachtig.

Als ik op donderdag voor de lunch even een wandeling doe naar het centrum, kom ik het broertje tegen van mijn camperbus. Een DHL wagen staat in de straat om pakketjes weg te brengen. Helemaal in DHL-geel staat deze mooi te zijn.

In het centrum van Friedrichshafen is een plein met grappige kunst, een bijzondere zuid-Duitse kerk, een een klimrek in de vorm van een  zeppelin. Ook een grappig weetje is dat de veerboot hier aankomt. Dit is natuurlijk niet bijzonder, maar wel dat dit dus een grensovergang heeft, omdat de veerboot overkomt vauit of Zwitserland of vanuit het oostelijker gelegen Oostenrijk.

Vrijdag is het weer aan het omslaan. Waren het de vorige dagen warme zonnige dagen, vrijdag valt er ook regen en is het meer aan het waaien.

Werken in de camper

Ik heb niet voor niets de camper meegenomen. Dus niet alleen om de Pan America mee te nemen, maar ook te werken. Dus nadat ik opgestaan ben, mijn koffie heb gemaakt en ondertussen het slaapgedeelte weer omgebouwd naar banken met de tafel, is het tijd voor werken. De werklaptop gaat open en aan. De remote verbinding wordt opgezet en ik ga de eerste vergadering in. Helaas is de internet snelheid over het 4G netwerk echt slecht. Ik krijg ook geen snellere verbinding over een wifi-netwerk dat Vodafone heeft aangelegd en waar ik ook nog voor moet betalen. Ik worstel mega met het vergaderen, bijwerken van de planningborden en dergelijke. Dit is dus echt een punt van aandacht. 
Op een gegeven moment de telefoon het teams stuk laten opbouwen en parallel met de 4G verbinding de laptop laten werken. Niet soepel, niet ideaal, dus even kijken hoe dat volgend jaar moet.

Rondje Bodensee

Het is zondag, de 2e dag dat ik aan de Bodensee sta en natuurlijk vrij. Dus start ik mijn Pan en ga de weg op. Ik had de vorige avond al een rondje in de mijn Garmin XT gezet, via Oostenrijk met de klok mee het rondje om de Bodensee. De zon schijnt lekker, en omdat het zondag is zijn er geen vrachtwagens op de wegen. Ik probeer zoveel als mogelijk de grote wegen te vermijden en toch ook zo dicht mogelijk langs het meer. In Oostenrijk, bij Fussbach, zet ik de motor even stll bij het water, het eerste foto momentje. 
Ik rij de grens over Zwitserland in. Dit plaatsje is Altenrhein en heeft op een rotonde een straaljager geplaatst. Dus maak ik hier ook een fotomomentje van. Een gave Havilland DH100 hebben ze op een paal in de lucht gezet. Dit is vlakbij de ingang van het vliegveld aan het meer. 

In Andwil komt het gevoel van Telletubbie land weer terug. Prachtig groene heuvels, hier en daar een boom en een groot huis. Echt Zwitserland.

Rond half 12 doe ik een koffiestop in Gossau. De espresso smaakt me goed. Lang blijf ik niet zitten, dus stap ik weer op de Pan om verder te rijden op de route aan de zuidkant van de Bodensee. De temperatuur is hoog, zo rondom de 30 graden. Het leuke is dat je in de wat grotere plaatsen ook leuke kunst onderweg kan vinden. Bij een enkeling stop ik dan ook even voor een foto.
Vlakbij Steckborn maak ik weer een klein stopje. Ook omdat de weg geregeld wordt door een verkeerslicht. De overkant van dit gedeelte van de Untersee is dichtbij, dat is dus weer Duitsland.

Via een merkwaardige draai zit ik weer in Duitsland. De wegen zijn niet minder mooi hier, iets vlakker dat weer wel. Om half 3 zie ik in de verte Friedrichshaven weer liggen. Tussen wijnvelden rij ik op binnenwegen terug richting mijn camper. Een rit van ongeveerd 250 kilometer en super leuk. 

Na het avondeten plof ik op mijn bank met een kleintje wiskey. Het is lekker zo.

Naar Milaan 

Omdat de vooruitzichten op vrijdagavond voor de zaterdag slecht waren, besloot ik om 's ochtends de motor in de camper te zetten om zo de rit naar Milaan te gaan maken.
Het eerste stuk was het echt mega aan het regenen. Hierna werd het wel droger, maar ook waren de hoogte verschillen enorm. Daar had de Mercedes Camper het dus even moeilijk mee, ook natuurlijk omdat achterin een bijan 300 kilo zware motor geparkeerd stond.
Achteraf had ik natuurlijk de camper moeten laten staan en verder moeten rijden met de motor, wat mijn initiele plan ook was.
Maar oke, ik rij iets voor 3 uur het terrein van het hotel op.

De rest van het verhaal in Milaan kan je lezen op DEZE pagina.

 

MichielsHarley

de Harley rijder